en | ro

Valentin Constantinof, managing partner, speaks about the legal consequence of eliminating the trademark in tobacco industry, during the conference "Impact of the European Politics on Romanian business environment"

"Directiva europeana prin care se doreste introducerea pe piata a pachetelor de tigarete generice, respectiv nepersonalizate, va conduce la o bulversare a industriei de profil, a declarat marti (8 martie 2011) in cadrul unei mese rotunde, Andrei Vasilescu, director Philip Morris Romania.

...Din partea avocatilor, Valentin Constantinof, presedintele Casei de Avocatura Constantinof&Asociatii a subliniat faptul ca disparitia brandului va conduce la cresterea contrabandei, cat si a increderii consumatorului.

'Dreptul la marca duce la disparitia competitiei si sunt foarte multe efecte negative. Prin aceasta reglementare se va limita dreptul consumatorului de a sti sau de a alege un produs. Acest lucru va duce la scaderea increderii consumatorului in produs, dar si la cresterea contrabandei cu tigarete. Limitarile dreptului de proprietate vor da posibilitatea companiilor sa ceara despagubiri', a explicat Constantinof.

Potrivit unui studiu de piata realizat de catre compania de cercetare Novel, piata neagra a tigaretelor era, in luna septembrie 2010, de 24,4%, iar comertul ilicit a cunoscut o scadere fata de nivelul record, de 36,2% in ianuarie. Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, in 2009 cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu peste doua miliarde de euro, din accize si TVA.

Prin OUG nr. 54/2010, pe teritoriul Romaniei este incriminata ca infractiune detinerea sau comercializarea a peste 10.000 de tigarete nemarcate sau marcate necorespunzator (de contrabanda). Fapta se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani, iar amenzile contraventionale au crescut pana la 100.000 de lei. ..."

Source: Financiarul.ro

« back
Copyright 2011 CONSTANTINOF & Associates Law Firm. All Rights Reserved.